שירותי האבקה יד מרדכי
האבקה , הדברה ביולוגית
| English


מוצרים ושירותים מקצועיים
האבקה:
» האבקה - האבקת עגבניות חממה, זני שרי
» האבקה - האבקת תות שדה
» האבקה - האבקת קישואים
» האבקה - האבקת פלפל מתוק
  האבקת מטעים פתוחים
» האבקת אבוקדו - האבקת מטעים פתוחים
» האבקת שקד - האבקת מטעים פתוחים
» האבקת שזיף - האבקת מטעים פתוחים
» האבקת תפוח עץ - האבקת מטעים פתוחים

הדברה ביולוגית:
» המועיל - צרעת האפידיוס
» המזיק - כנימות עלה
» המועיל - פשפש האוריוס
» המזיק - התריפס הקליפורני
» המועיל - אקרית הפרסימיליס
» המזיק - אקריות הקורים
האבקה - האבקת פלפל מתוק

הפלפל המתוק (Capsicum annuum), שייך למשפחת הסולניים. זהו שיח חד שנתי מסועף בעל עלים תמימים. הפרחים הלבנים-ירקרקים, בעלי 5-7 עלי כותרת והם מסודרים בתפרחות בנות שניים עד שלושה פרחים. הפרח הרמאפרודיטי ובו חמישה אבקנים המייצרים כמויות ניכרות של אבקה וכן מייצר הפרח צוף. משך חיי הפרח כחמישה ימים ולאחר מכן נושרים הכותרת והאבקנים. בתנאים אופטימליים, החנטה קלה יחסית ולעיתים קרובות מתרחשת באופן ספונטני גם ללא נוכחות מאביק.

עונת הגידול מתחילה בשלהי הקיץ, בטמפרטורות גבוהות ולחות נמוכה וממשיכה, בחדשי אוקטובר-נובמבר, אל טמפרטורות נמוכות בעונת החורף, כך שבחלק ניכר מעונת הגידול שוררים תנאים קיצוניים, רחוקים מטווח התנאים האופטימליים להפריית וחנטת פרחי הפלפל. בתנאים אלו האבקה על-ידי דבורים תורמת להאבקה, חנטה ויצירת פרי. דבורי-הבומבוס מעבירות אבקה לצלקת גם כשזו, בתנאי טמפרטורות נמוכות, מרוחקת מהאבקנים וכמויות האבקה שנושאת דבורת הבומבוס על גופה מפצות על הירידה בכמות ובחיוניות האבקה שנגרמת בתנאים הקיצוניים.

כאמור, הפרח מייצר גם צוף וגם אבקה שאהובים מאוד על הדבורים. הפריה אפשרית ע"י האבקה עצמית או זרה, דבורת הבומבוס תורמת לשתיהן. בטמפרטורות נמוכות שחרור האבקה מתעכב. מאידך, טמפרטורות גבוהות עלולות לפגוע בחיוניות האבקה. בניסויים נמצא שעיקר תרומת דבורי הבומבוס היא בעליית סך כל היבול, העלאת משקל הפרי (תוספת של עד 35% למשקל) והגדלת אחוז הפרי הראוי ליצוא.

עבודות רבות הראו שהאבקה עם דבורים תורמת ליבול, לאיכות הפרי ולגודלו. כ – 75% מהמגדלים בערבה מיישמים דבורים להאבקת שטחי הפלפל. שני מיני הדבורים הזמינים להאבקה מסחרית, דבורי-הדבש ודבורי הבומבוס, שונים זה מזה בתכונותיהם ובהתנהגותם. דבורי הדבש פעילות היטב בטמפרטורות גבוהות של ראשית העונה, אולם עם התקצרות הימים וירידת הטמפרטורות מצטמצמת אוכלוסיית הכוורת ועימה פעילות ההאבקה, שבימים מעוננים וקרים נפסקת לחלוטין. החקלאים מכנים זאת "דבורים עצלניות", אולם יש להבין כי זה מאפיין טבעי של המחזור השנתי של דבורי-הדבש.

דבורי-הבומבוס, לעומת זאת, פעילות היטב בטמפרטורות נמוכות ושפע האבקה הנישאת על גופן הגדול והשעיר, מאפשר תרומה משמעותית לגודל היבול ואיכותו דווקא בחלק החורפי של העונה. תצפיות בזן קאנון, בעונת 2010-11, הראו שיפור משמעותי באיכות הפרי ("בלוקיות") ומשקלו.
בתצפיות גם למדנו כי כוורות דבורי-הבומבוס מתפקדות ביעילות לאורך שמונה שבועות ואוכלוסיית הדבורים בהן מגיעה ל 500-700 פרטים.

מקובל להניח כי פרחי הפלפל עשירים בצוף. אולם, הנתונים בספרות מלמדים כי יתכנו הבדלים של שני סדרי-גודל בייצור צוף בין זני פלפל שונים, כשפריחת זנים המייצרים מעט צוף לא תספק את צרכיה של כוורת דבורי הבומבוס. לכן ממשק ההאבקה המומלץ על ידינו כולל תוספת סוכר לאחר כארבעה שבועות מתחילת הפעילות.



לסיכום: המלצות ליישום דבורי בומבוס להאבקת פלפל לעונת 2015-16
צפיפות מומלצת – 1 כוורת ל – 5 דונם.
מועד מומלץ ליישום – סוף חודש אוקטובר [תוך התייחסות לטמפרטורות ששוררות בעונה]
מומלץ לשלב האבקה עם דבורי-דבש בראשית העונה. עם התקצרות שעות האור וירידת הטמפרטורות להכניס את דבורי-הבומבוס, במקום דבורי-הדבש [אפשרית חפיפה של מספר ימים בין סוגי הדבורים].
יש להציב את כוורות דבורי-הבומבוס בצל תמידי. מומלצת הצבה על הקרקע, בין שתי שורות הצמחים בערוגה, בצד הדרומי של דרך מרכזית, כך שפתחי התעופה מופנים אל הדרך, מה שמאפשר מעקב אחר פעילות הכוורת.
נא להיעזר ברשימת חומרי ההדברה המסופקת על ידנו למניעת פגיעה בכוורות.
ניתן ליישם דבורי-בומבוס כבר בראשית העונה, עם זאת יש לקחת בחשבון כי, פרט לגידול פלפל אורגני, הטיפול בקונפידור גורם לדחייה של הדבורים מהפרחים. משך תקופת הדחייה של דבורי-בומבוס ארוך בכשבועיים מזו של דבורי-הדבש.
משך תפקוד יעיל של כוורת דבורי-בומבוס בחממת פלפל כשמונה שבועות. מומלצת תוספת סוכר לאחר כארבעה שבועות.

הצבת כוורות דבורי-בומבוס בפלפל




מלאו את הטופס הקצר שלפניכם
ואנו נשוב אליכם בהקדם האפשרי:


שם פרטי:
שם משפחה:
טלפון:
דוא"ל:

הודעה:






האבקת עגבניות , האבקת תות שדה , האבקת קישואים , האבקת פלפל מתוק , האבקת אבוקדו , האבקת שקד , האבקת שזיף , האבקת תפוח עץ

© כל הזכויות שמורות שירותי האבקה יד מרדכי   |   צילומים: יורם שפירר, אלכס פרוטסוב