|
האבקה - האבקת עגבניות חממה, זני שרי
העגבנייה (Lycopersicon esculentum), השייכת למשפחת הסולניים, היא מהגידולים החשובים בחקלאות, הן בשדות פתוחים והן במבנים
חסויים. הזנים המסחריים מתאפיינים בצמיחה בלתי מסיימת (Indeterminate). הצמח בעל גדילה מתמשכת, המפרק השביעי מוציא את התפרחת
הראשונה ובהמשך כל מפרק שלישי מייצר תפרחת והגידול ממשיך, תוך המשך פריחה ובמקביל התפתחות של הפירות. זנים בלתי מסיימים
מיועדים לגידול מתמשך בהדליה בבתי צמיחה או בהדליה בשטח הפתוח.
מבנה פרחי העגבנייה ודרישות ההאבקה שלהם
פרחי העגבנייה הם פרחים דו-מיניים. בשחלה ביציות רבות והאבקה מיוצרת בשישה אבקנים מאוחים לגוף אחד המכונה "קונוס האבקנים" שבקצהו פתחים קטנים לשחרור גרגרי האבקה
עמוד העלי עובר בתוך קונוס האבקנים כשעל פי רוב הוא חבוי בתוכו. גרגרי האבקה של העגבנייה קטנים ויבשים ומשתחררים דרך פתחי קונוס האבקנים כתוצאה מתנועת הפרח, הנגרמת בשדה פתוח על-ידי הרוח וביקורי חרקים. הפרח פתוח במשך כשלושה ימים, בתלות בתנאי הסביבה, ושחרור האבקה מתחיל יממה לאחר הפתיחה.
בחממות הסגורות, אין תנועת אויר וביקורי חרקים ושוררת לחות גבוהה. כל אלו מקשים על שחרור גרגרי האבקה מהמאבקים והגעתם לצלקת.
"האבקת זמזום" (BUZZ POLLINATION), התנהגות ייחודית שדבורי הבומבוס עושות בה שימוש ל"חליבת" אבקה מפרחי העגבנייה. עמלת דבורת-הבומבוס נאחזת בקונוס האבקנים באמצעות הרגלים והלסתות ובעזרת הפעלת שרירי-התעופה שבחזה מרעידה את קונוס האבקנים ומשחררת כמות גדולה של גרגרי-אבקה הנוחתים על גוף הדבורה. הדבורה אוספת את האבקה ומביאה אותה לכוורת להאכלת הוולד. האבקת זמזום יעילה מאד ב"חליבת" האבקה מפרחי העגבניה.
בזמן ניעור הפרח, נוחתים גרגרי אבקה רבים על הצלקת ומפרים את הפרח. מספר גרגרי האבקה המגיע לצלקות הפרחים גדול יותר בהאבקה על ידי דבורי בומבוס וכתוצאה עולה כמות הזרעים בפרי המתפתח ועימה משתפרים גודלו, צורתו ואיכותו של הפרי.
דבורי הבומבוס מחליפות באופן מלא את כל אמצעי ההאבקה הידניים כוויבראטור או מפוח פועם. הדבורים משאירות על קונוס האבקנים סימני ביקור (Bee Kiss) בצורת כתמים חומים. סימני הביקור מאפשרים מעקב אחר פעילות ההאבקה. ביקור אחד מספיק להפריה יעילה.
בטמפרטורות קיצוניות, הן בחום והן בקור, יש פגיעה בייצור האבקה ובאיכותה. להנחיות למצבים כאלה לחצו כאן
האבקת עגבניה
בצמחי העגבניה, בהתאם לזן, עשויות לפרוח בו-זמנית עד שלוש תפרחות, שבכל אחת שנים עד שלושה פרחים פתוחים ובסה"כ פרחים בודדים פתוחים על כל צמח.
האבקת שרי
גידול השרי מתאפיין במספר גדול מאוד של פרחים פתוחים, עד מאות לצמח בודד. החנטה בפרחי שרי קלה מאשר בעגבנייה רגילה, וביקורי דבורים בפרחים בודדים בתפרחת מנערים את שאר הפרחים ומספקים האבקה יעילה. חישוב מספר הכוורות הנחוץ לקבלת האבקה יעילה מתחשב בגורמים אלה.
ממשק האבקה
כוורות להאבקה.
כוורת דבורי-הבומבוס המוצבת להאבקת עגבניות, מכילה אוכלוסיית עמלות המבצעות את ההאבקה, מלכה וולד (ביצים, זחלים וגלמים), שהוא הבסיס לגידול אוכלוסיית העמלות. העמלות פעילות באיסוף אבקה והאבקה כל עוד יש וולד מתפתח בכוורת. בהצבה בשטח הכוורת מכילה כחמישים עמלות ומספר זה הולך וגדל עם הזמן. פרחי העגבנייה אינם מייצרים צוף והכוורת מצוידת במלאי תחליף-צוף בכמות מספקת לכל תקופת פעילותה בהאבקה.
מיקום הכוורת
פעילות דבורי-הבומבוס והתפתחות הכוורת מושפעים מאוד מתנאי הסביבה. טמפרטורות גבוהות פוגעות בהתפתחות הכוורת ופעילות ההאבקה. בתנאי האקלים בארץ-ישראל, טמפרטורות גבוהות, מעל 30 מעלות, שכיחות מאוד בחממות ואף בבתי-רשת. לכן, מוצבות הכוורות במקום קריר, על הקרקע, בתוך שורת הצמחים ובצילם, מטרים ספורים מקצה השורה. מיקום זה יוצר תנאים מתאימים להתפתחות ופעילות תקינה של הכוורת. רצוי לא לשנות את מיקום הכוורת.
אם מופיעה פגיעה של נמלים בכוורת, יש להגביה את הכוורת ולטפל במוקדי הנגיעות.
מועד הכנסת כוורות
כוורות ראשונות מוכנסות לשטח עם פתיחת הפרחים הראשונים, בהתאם לעונה ומתחילות בפעילות האבקה יעילה לאחר אחד עד ארבעה ימים מהכנסתן. בתקופה זו, עד להופעת סימני-ביקור בפרחים, יש לגָבּוֹת את פעילות הדבורים באמצעים חלופיים -ניעור ידני. בהמשך תקופת ההאבקה, איש שירות-השדה שלנו מוסיף כוורות בהתאם להתפתחות הפריחה.
צפיפות כוורות
כוורת דבורי-הבומבוס המוצבת להאבקת עגבניות, מאביקה ביעילות 2 עד 2.5 דונם לאורך 5 עד 10 שבועות, בתלות בעונה, בצפיפות הצמחים. בזני השרי מספר הכוורות הנחוץ להאבקה יעילה גבוה יותר.
בקרת פעילות ההאבקה
בקרת פעילות ההאבקה מתבצעת על-ידי אנשי שירות-השדה שלנו, שמגיעים לחממה לפחות אחת לשבוע ובמידת הצורך, גם יותר. על החקלאי, הנמצא מידי יום בחממה, לפקוח עין ולהיעזר במידע שלמטה לאיתור בעיות בהאבקה. במקרה של חשש להופעת בעיה, נא להתייעץ מייד עם איש שירות-השדה.
- סימני הביקור בפרחים - כשהדבורה המבקרת בפרח נתלית על קונוס האבקנים היא משאירה צלקת חומה בולטת לעין - "נשיקת הדבורה", שמופיעה שעות ספורות לאחר הביקור. ככל שמספר הביקורים גדול יותר, כך בולטים יותר לעין סימני הביקור.
- מספיק ביקור אחד של דבורת-בומבוס בפרח העגבנייה לקבלת חנטה ופרי באיכות טובה.
- הביקור הראשון בפרח פתוח שמשחרר אבקה, מתגמל את הדבורה בכמות האבקה הגדולה ביותר. לכן דבורה רועה תעדיף ביקורים אלו.
- ביקורים חוזרים בפרחים מעידים שאין פרח מוכן להאבקה שלא בוקר, לפחות פעם אחת.
ממשק האבקה בתנאי מזג-אויר קיצוניים
תנאי טמפרטורות נמוכות
בטמפרטורות נמוכות, נפגע ייצור האבקה בפרח העגבנייה. טמפרטורת לילה של 5 מ"צ או פחות למשך כמה לילות רצופים, פוגעת קשה בייצור האבקה ובחיוניותה, אלא אם בין הלילות יש ימים חמים שמפחיתים מחומרת התופעה.
דבורי הבומבוס פחות רגישות לקור ועשויות להמשיך בפעילותן ולהשאיר סימנים ע"ג הפרחים. חשוב לבדוק בתקופה כזו לא רק את ה"ביקורים" של הדבורים, אלא גם חנטות.
במצב של פגיעה בייצור האבקה, תחליפים המבוססים על ניעור הפרחים לא יועילו. במקרים כאלה נהוג ריסוס ידני באמצעות מרסס יד על התפרחות במווסתי-צמיחה, הגורמים להתפתחות מהירה ונמרצת של הפרי. פרי זה מגיע לגודל נורמאלי, אינו מכיל זרעים וחיי המדף שלו קצרים. עגבניה זו פחות מבוקשת. עבודת הריסוס רבה מאוד ונעשית מספר פעמים בשבוע . יעילותה תלויה בעיקר בגובה הצמחים ובמוטיבציה של העובד.
פרי שמתפתח כתוצאה מריסוס בהורמון, מושך חמרי הזנה, מינרלים ומוטמעים בעוצמה חזקה על חשבון פרי המתפתח מפרחים אחרים שלא טופלו בהורמון באותה תפרחת או בתפרחות סמוכות. פירות אלה אינם מתפתחים כלל או שגידולם מעוכב. משמעות הדבר היא שכל מעבר משימוש בדבורים להורמונים ובחזרה עלול לעלות בכל צמח במספר פרחים שלא יחנטו פרי ראוי.
השיקול העיקרי בעת ההתלבטות האם להפסיק האבקה עם דבורים ולעבור לשימוש בהורמון צריך להיות קשור במזג האויר הצפוי. ימי קור אחדים אינם מצדיקים את המעבר. במידה וגל קור הוא ממושך, ייתכן והמעבר הוא בלתי נמנע.
זני הבייבי והשרי נפגעים עפי"ר פחות מזני העגבניה. שטחים צעירים נפגעים יותר משטחים מבוגרים. כמו כן קורה לעיתים קרובות שיש הבדלים גדולים בין חממות בהן התנאים לכאורה זהים.
מחסור באבקה גורם למצוקה בכוורות ומתבטא לעיתים קרובות בעליה בפעילותן עקב הצורך לבקר יותר פרחים לקבלת הפולן הנחוץ. זה עשוי להיות הסימן הראשון שצריך להתריע על בעיה שמתפתחת בשטח.
שלב יצירת האבקה בפרח מתרחש בתנאי החורף כ- 10 ימים לפני פתיחת הפרחים. זו הסיבה שבעיית המחסור באבקה מופיעה רק לאחר שגל הקור התחיל ואולי אף כבר הסתיים. הפרש הזמנים בין הקור והתגובה המתבטאת בפרחים, מאפשר לקבל החלטה נכונה כיצד לנהוג כי זו מושפעת, כאמור, ממספר ימי הקור .
תנאי טמפרטורות גבוהות
פרחי העגבניה מייצרים אבקה פוריה וחיונית בטווח רחב של טמפרטורות, מ 9ºC עד מעל ל 30ºC. כוורות דבורי הבומבוס שלנו, בהינתן התנאים הנכונים, יספקו האבקה יעילה בכל טמפרטורה שבה הפרחים ייצרו מספיק אבקה חיונית. מאחר שדבורי הבומבוס מקורן באזורים צפוניים, רק טמפרטורות גבוהות יכולות לפגוע בדבורים ולעכב את ההאבקה. תשומת לב לקווים המנחים הפשוטים הבאים ופעולה לפיהם יבטיחו קיום התנאים הנאותים לפעילות האבקה יעילה של הדבורים.
מיקום הכוורת:
- בתוך החממה: הבדלי הטמפרטורות בין אזורים שונים של החממה מגיעים עד שש מעלות צלסיוס. לכן, חשוב למקם את הכוורת באזורים היותר קרירים של החממה, בדרך כלל הצפוניים.
- בתוך השורה : יש להציב את הכוורת סמוך מעל לקרקע, בין הצמחים, כמה מטרים מסוף השורה. מיקום נכון של הכוורת ייצור סביבה מתאימה להתפתחות ופעילות הכוורת. אם אין פעילות של נמלים בתוך החממה, מומלץ להניח את הכוורת היישר על פני הקרקע, שמערכת ההשקיה מרטיבה אותה ותורמת, דרך התאיידות, לקירור הכוורת.
להצל על הכוורת
אמצעי נוסף וחשוב בעונה החמה הוא צל לכוורת. ניתן להצל על הכוורת עם יריעת שק או בד הקשורה לחוטי ההדליה מעל הכוורת. זה חשוב במיוחד בתחילת עונת ההאבקה, כאשר הצמחים נמוכים ולא מספקים צל.
גל חום או תחזית לטמפרטורות גבוהות באופן חריג
טמפרטורות אויר מעל 34ºC בצל יכולות לפגוע בהתפתחות ותפקוד הדבורים. לכן כאשר יש תחזית לטמפרטורות כאלה, חיוני לקרר את הכוורת. הדרך היעילה להשיג זאת היא הנחת שק רטוב מעל הכוורת. יש להשרות שק עבה בדלי של מים לכמה דקות ואחר כך להניח אותו על הכוורת. יש לעשות זאת לפני השעה עשר בבוקר. לאחר מכן יש להרטיב את השק כל שעתים - שלוש על ידי שפיכת דלי מים (5-7 ליטר) על השק בלי להוריד אותו מהכוורת. אין בעיה עם עודף מים! לא ייגרם כל נזק לכוורת!. ניתן להיעזר במערכת הטפטוף על-ידי חיבור צינורית קצרה לצינור הטפטוף, כך שכל פולס של השקיה ירטיב גם את השק שעל הכוורת.
גל חום שנמשך מספר ימים
טמפרטורות אויר בחממה של מעל 35-36ºC בצל שנמשכות לאורך מספר ימים, פוגעות ביכולת הצמחים לחנוט ולפתח פירות. הטמפרטורות הגבוהות מקצרות את משך חיי הפרח, גורמות לייצור אבקה לא חיונית, פוגעות בקליטת גרגרי-האבקה על הצלקת ויוצרות תנאים שליליים לנביטה של נחשון האבקה, הפריית הביצית והתפתחות הזרע. בתנאים כאלה, ניתן לראות פעילות רעיה נורמאלית של הדבורים וסימני ביקור ("נשיקות דבורה") על הפרחים, אולם החנטה מצטמצמת משמעותית.
יישום אמצעים חלופיים לדבורים בעייתי בתנאים אלו. יעילות ניעור הפרחים באוויר או בדבורה חשמלית (ויבראטור) תלויה בייצור אבקה חיונית. בנוסף המפוח מעלה את חום הפרח אפילו יותר. מווסתי-צמיחה מתוכננים לשימוש בתנאי מזג-אויר קר ויישומם בטמפרטורות גבוהות יכול לגרום כל מיני השפעות לא צפויות, כמו עיוותי צורה בצמח, השפעות שיכולות להימשך זמן רב אחרי התקופה החמה.
|
מלאו את הטופס הקצר שלפניכם
ואנו נשוב אליכם בהקדם האפשרי:
|