מוצרים ושירותים מקצועיים
|
האבקה - האבקת קישואים
לצמח הקישוא (Cucurbita pepo) פרחים חד- מיניים, גדולים, בעלי חמישה עלי גביע ועלי כותרת צהובים. כל צמח נושא גם פרחים זכריים וגם נקביים. קל להבחין ביניהם באשר הפרח הזכרי נישא על עוקץ ארוך וצר, בעוד הפרח הנקבי בולט בשחלה התחתית דמוית-הפרי שמתחת לבסיס עלי-הכותרת. פרחי הקישוא נפתחים עם הזריחה ונסגרים עד שעות הצהריים. הפרח הנקבי חסר אבקנים לחלוטין, בעל צלקת גדולה ומייצר צוף. הפרח הזכרי מתאפיין באבקנים מפותחים המניבים שפע אבקה וגם הוא מייצר צוף. גרגרי האבקה הם גדולים ודביקים. הדבורים מתקשות באיסוף אבקה זו ואריזתה לצמידות בסלי האבקה שעל רגליהן האחוריות. לכן הן עושות מאמצים להתנקות מהאבקה לאחר כל ביקור בפרח זכרי. האבקה המגיעה לצלקות הפרחים הנקביים היא זו שנאחזה בשערות הרבות שעל גוף הדבורה.
פריחה ודרישות האבקה
כאמור, הפרח הנקבי חסר אבקנים לחלוטין ויש הכרח בהאבקה זרה להפריה, חנטה ועשיית פרי. תנאי הכרחי נוסף - המצאות פרחים זכריים, בנוסף לנקביים. לקישואים הגדלים בבתי צמיחה יש בעיקר פרחים נקביים ומספר קטן יותר של פרחים זכריים. סדר הופעת הפרחים הנקביים והזכריים הראשונים תלוי בזן הקישוא. יש זנים שעם התקדמות הפריחה מפסיקים לפתח פרחים זכריים.
ממשק האבקה
כוורות להאבקה.
כוורת דבורי-הבומבוס המוצבת להאבקת הקישוא, מכילה אוכלוסיית עמלות המבצעות את ההאבקה, מלכה וולד (ביצים, זחלים וגלמים), שהוא הבסיס לגידול אוכלוסיית העמלות. העמלות פעילות באיסוף אבקה והאבקה כל עוד יש וולד מתפתח בכוורת. בהצבה בשטח הכוורת מכילה כחמישים עמלות ומספר זה הולך וגדל עם הזמן. פרחי הקישוא מייצרים כמויות גדולות של צוף ומאחר וביקורי הדבורים בפרחים משני הסוגים נעשה לצורך איסוף צוף, מומלץ להוציא לחממות הקישואים כוורות ללא תחליף צוף.
איסוף אקטיבי של אבקת פרחים והבאתו לכוורת כמעט ולא נעשה. מצב זה מחייב תוספת אבקה למושבות. תוספת זו תיעשה בשיעור של בערך כפית פולן יבש למושבה ליומיים. לפולן היבש כושר השתמרות וההאכלה יכולה להיעשות מידי כמה ימים.
מומלץ להקפיד על סגירת החממה בפני יציאת דבורים. משעות הצהריים אין פרחים פתוחים בקישוא ויציאת הדבורים לרעיה בפרחים בחוץ עלולה לפגוע ברמת פעילותן.
מועד הכנסת כוורות
הכנסת הכוורות הראשונות תעשה רק כאשר יהיו בשטח פרחים פתוחים משני המינים. בזנים בהם הפריחה הנקבית מקדימה את זו הזכרית, ניתן להגיע להתפתחות פרי רק על-ידי טיפול חלופי להשראת החנטה, שהוא התזת הורמון על קודקוד הצימוח (בסיס) הגבעול.
צפיפות כוורות
מספר כוורות נדרש - כוורת לכל 1-1.5 דונם.
בקרת פעילות ההאבקה
בקרת פעילות ההאבקה מתבצעת על-ידי אנשי שירות-השדה שלנו, שמגיעים לחממה לפחות אחת לשבוע ובמידת הצורך, גם יותר. על החקלאי, הנמצא מידי יום בחממה, לפקוח עין. במקרה של חשש להופעת בעיה, נא להתייעץ מייד עם איש שירות-השדה.
בכל ביקור בחממה יש לוודא שמצויים בה גם פרחים זכריים. יש זנים שמגיל מסוים מייצרים רק פרחים נקביים. בהעדר מקור אבקה לא תהיה חנטה.
ניתן להבחין בגרגרי האבקה על הצלקות ולהסיק האם הפרח בוקר והואבק. בפרחים שחנטו מתפתח הפרי תוך 2-3 ימים ואפשר לראות האם קיימת בעיה בחנטה ולהגיב במהירות.
|
מלאו את הטופס הקצר שלפניכם
ואנו נשוב אליכם בהקדם האפשרי:
|
|
|